Blog

Više folne kiseline - bolja sperma

Navike u ishrani oca utiču na zdravlje budućeg deteta. Vitamini poznati pod imenom folati, koji se najčešće koriste kod trudnica u cilju sprečavanja urođenih nepravilnosti imaju uticaj i na plodnost muškaraca i na povećanje količine sperme. Prema podacima istraživača Univerziteta u Kaliforniji manja je verovatnoća za stvaranje abnormalne sperme i razvoja muškog steriliteta kod muškaraca koji koriste proizvode za dopunu ishrane sa folnom kiselinom. Članak objavljen u stručnom časopisu "Human Reproduction" navodi da folati izuzetno delotvorno smanjuju verovatnoću nastanka sperme sa defektom hromozoma pod imenom aneuploidija.
"Pregled sperme i statistički ukazuje na značajnu povezanost između unosa visoke količine folata i nižeg stepena aneuploidije sperme" izjavila je Brenda Eskenazi istraživač univerziteta. "Povećanim unosom može da se poveća i delotvornost vitamina. Dnevnim unosom od 800 mikrograma i za trećinu može da se smanji verovatnoća razvoja raznih tipova aneuploidije" – dodala je Eskenazi sagledavajući rezultate pregleda sperme.
Aneuploidija sperme je odgovorna za trećinu pobačaja kao i za rađanje dece sa Daunovim sindromom i drugim ređim hromozomskim defektima u značajnom procentu. Folna kiselina može pomoći u zaštiti novorođenčadi od oštećenja nerava. Zbog gore spomenutih razloga, kao i zbog mnogih drugih korisnih osobina u mnogim zemljama i osnovne namirnice - brašno, pirinač, testenine – su obogaćene folnom kiselinom. Eskenazi navodi, da na osnovu rezultata pregleda sperme od 1 - 4% muškaraca ima spermu sa nekim tipom aneuploidije, ali to može biti varijabilno kod pojedinaca. "Ispitivanje koje je potvrđeno pregledom sperme je ukazalo da iz aspekta zdravlja novorođenog deteta, nisu bitne samo navike u ishrani majke već i navike u ishrani oca mogu igrati značajnu ulogu."
Preporučena količina folata za muškarce preko 19 godina je 400 mikrograma dnevno, a na osnovu ispitivanja za vreme planiranja porodice u interesu povećanja količine sperme, potreba može biti i veća.

http://healthywomenlifestyle.net/tamoxifen http://healthywomenlifestyle.net/anastrozole