Blog

Mleko: život, snaga, zdravlje. Ili?

Muškarci koji konzumiraju više od tri parčeta sira dnevno, mogu imati rizičnu plodnost. Već i masni mlečni proizvodi u malim količinama mogu drastično uticati na stvaranje potomstva, a mogu biti i uzročnici muškog steriliteta. Po navodima istraživača iz Harvarda, već tri porcije dnevno mogu biti uzrok opadanja kvaliteta i količine sperme. Jedna porcija: 28 grama sira, 1 kafena kašika pavlake, 1 kugla sladoleda ili 1 čaša punomasnog mleka. Na osnovu objašnjenja istraživača, verovatno ženski polni hormoni koji se prirodno nalaze u mleku ograničavaju plodnost. Sve do sada su smatrali, da iz aspekta začeća deteta više značaja ima ishrana žene, međutim sve više ima dokaza da životni stil muškaraca – posebno njihova ishrana – može biti isto tako važna u razvoju muškog steriliteta. Istraživači Harvardskog univerziteta su analizirali ishranu 189 muškaraca uzrasta od 19 do 25 godina. Među njima ni jedan nije bio gojazan, minimum sat i po su trenirali nedeljno. Trebali su popuniti anketu u vezi količine potrošnje iz pojedinačnih grupa namirnica u periodu od jedne prosečne nedelje.Uz pomoć spermograma , uzorke sperme su analizirali iz aspekta oblika i brzine pokretljivosti spermatozoida. Kod osoba u čijoj ishrani su se nalazile minimum tri porcije mlečnih proizvoda dnevno, za 25% je bio slabiji kvalitet i količina sperme.
Ne treba totalno isključiti
Miriam Afejhe rukovodilac ispitivanja je objasnila da je najverovatnije kriv sadržaj estrogena u mleku. Uzrok mogu biti i razni herbicidi koji kroz biljke, u ishrani krava ulaze u mleko. „Mada se odavno naslućivalo da masni mlečni proizvodi negativno utiču na kvalitet i količinu sperme, malo je naučnika direktno analiziralo to pitanje."
Dr Allan Pacey, stručnjak za plodnost Univerziteta Šefild, međutim smatra, da se isključivo na osnovu ovog ispitivanja ne smeju u celosti izbaciti mlečni proizvodi sa tanjira muškaraca. I pored lošijih pokazatelja mogu da imaju dete.
Isti istraživači u toku jednog drugog istraživanja gde su izvršili pregled sperme iz aspekta prekomernog korišćenja ugljenih hidrata, videli su slične rezultate. U ovom slučaju,ovakav rezultat je verovatno nastao jer su ovi muškarci bili prosečno gojazni, a gojaznost putem narušene hormonalne aktivnosti, štetno utiče na plodnost i može u kasnijem periodu dovesti do razvoja muškog infertiliteta.

http://anxietytreatmethods.com/xanax http://anxietytreatmethods.com/ativan