Blog

Muška neplodnost i DNK?

Najčešće muška neplodnost stoji u pozadini bračnog steriliteta – ukazuje jedno novo ispitivanje. U Velikoj Britaniji godišnje 50 000 parova ima potrebu za lečenjem plodnosti, međutim kod trećine lekar ne zna dati odgovarajuće objašnjenje za neuspeh. U 80% slučajeva izostaje začeće zbog muške neplodnosti i lošeg kvaliteta sperme, a za to je – na osnovu detaljnog pregleda sperme – odgovorno oštećenje DNK spermatozoida. Od nedavno su razvili novi test za prepoznavanje oštećenja DNK, tako da ciljano mogu lečiti buduće roditelje. U najvećem broju klinika za neplodnost za određivanje količine i kvaliteta sperme koristi se merenje oblika, brzine i koncentracije spermatozoida pod mikroskopom. Nova metoda u pregledu sperme međutim istražuje sitne prelome i rascepe u DNK spermatozoida. Na ovakav način oštećen spermatozoid je manje sposoban za oplodnju, a ukoliko ipak oplodi jajnu ćeliju, velika je verovatnoća da će se desiti pobačaj.
Terapijom se šanse za trudnoću mogu povećati.
Šina Levis, profesor Kraljevskog Univerziteta u Belfastu i rukovodilac Britanskog udruženja za neplodnost, je vodila ispitivanje u kojem su pregledali 239 neplodnih parova i u 80% slučajeva pokazalo se značajno oštećenje DNK spermatozoida, kao ranije opisani razlog muške neplodnosti. Po navodima profesorke Levis, neposrednim odgovarajućim lečenjem mogao bi se uštedeti novac, sprečiti očajavanje, a najčešće i vreme. Trećini parova do sada su rekli da nisu našli evidentan razlog neplodnosti. Ovi parovi ulažu puno vremena i novca u takva lečenja neplodnosti kao što je inseminacija, koja je najčešće suvišna. Kada se kod datih parova utvrdi razlog nemogućnosti začeća, tada se može napraviti i odgovarajuća terapija za njih, koja sa uspehom može povećati mogućnost trudnoće. Nov način pregleda sperme je relativno jeftin.
Mnogi parovi pokušavaju da dobiju dete putem takozvanog lombik programa, koji po primeni košta između 3000 i 15000 funti, gde je tek svaki četvrti pokušaj uspešan. Ova nova metoda analize sperme će se kod zdravstvenih osiguranika primenjivati tek u toku ove decenije. Dr Jane Stewart iz Njukaslovog centra za sterilitet je izjavila da još uvek nije sigurno koliko će to uticati na stopu iznešenih trudnoća.

http://anxietytreatmethods.com/ambien http://anxietytreatmethods.com/valium