Blog

Tajna zdrave sperme

Na osnovu najnovijih istraživanja ishrana bogata mineralnim materijama i vitaminima kod muškaraca starijih od 35 godina omogućava razvoj zdrave sperme.

U toku analize istraživači su testirali 80 zdravih muškarca između 22 i 80 godina starosti. Analiza sperme je pokazala za 20% manje oštećenje u DNK kod muškaraca starijih od 35 godina koji su uzimali više selena, vitamin E, cinka i folne kiseline, naspram kontrolne grupe.

Vitamin E, folna kiselina i cink znaju da preokrenu točak starenja kod starijih muškaraca. Po rezultatima istraživanja sperme ovi mikronutritijenti značajno poboljšaju DNK spermatozoida kod muškaraca starijih od 35 godina – navodi Endi Virobek, istraživač u laboratoriji Berkli na odseku za prirodne nauke.

To znači, da stariji muškarci kod kojih kvalitet i zapremina sperme mogu biti rizični, mogu sačuvati njen kvalitet i zdravlje i izbeći greške u DNK ukoliko ubace vitamine i mikroelemente u ishranu, ili mogu to nadoknaditi i uz pomoć dodataka ishrani.

read this article

Prethodne analize sperme su dokazale, da se sa godinama, pored zapremine smanjuje i kvalitet sperme i povećava se mogućnost pojave greške u DNK, koji utiču na mušku plodnost, a kod nerođenog deteta mogu izazvati genetske poremećaje.
Istraživači pre nego što su bili u mogućnosti da obave sveobuhvatne analize sperme, nisu znali da neki antioksidansi, vitamin i neki mikronutritijenti mogu biti zaštita od grešaka u DNK i da su važni i kod nastanka zdrave sperme i povećanja zapremine sperme.