Muški infertilitet

muški infertilitet

Muški infertilitet: Kriv je muškarac?

U Srbiji oko 15 do 20% parova se bori sa problemom steriliteta, što znači da ovaj problem dotiče svaki 6. par. U današnje vreme u 65% slučajeva, na muškaracima leži odgovornost za ovaj problem.

Loši rezultati spermograma direktno ukazuju na problem smanjene sposobnosti oplodnje i rastući problem muškog steriliteta. U poslednjih 30 godina broj spermatozoida kod muškaraca je smanjen sa 73 miliona, na 31 milion, smanjila se i zapremina sperme po jednom ejakulatu, a u mnogo slučajeva ni vrednosti pokretljivosti spermatozoida ne dostižu minimalni potrebni nivo za oplodnju.

treating anxiety with xanax treat anxiety with lorazepam

U 50% slučajeva stil života je uzročnik

U pozadini svakog lošeg spermograma i muškog infertiliteta u 50% slučajeva nisu neorganski ili genetski uzroci u pitanju, već loš način života. Na sposobnost oplodnje direktno utiču pored povećanog stresa, loše navike u ishrani, odnosno nedostatak vitamina i antioksidanasa.

 

 

PROfertil® poboljšava plodnost

Klinički dokazano, da već nakon prva tri meseca povećava plodnost!

 

Dr Imhof

"Delotvornost specifične formule PROfertil®-a potvrđuju kliničke studije izvršene na stotinama pacijenata. Studije završene sa statistički značajnim rezultatima su najubedljiviji argumenti za korišćenje PROfertil®-a, bilo da je u pitanju smanjena sposobnost oplodnje ili muški infertilitet."
Prof. Dr Martin Imhof, Landesklinikum Wienviertel Korneuburg, Austrija

Koji su znaci muškog infertiliteta?

Muški infertilitet uglavnom nema nikakve simptome, normalno je lučenje sperme kao i seksualni odnosi. Upravo zbog ovoga se kod muškaraca do 35.-te godine, ukoliko nakon godinu dana redovnog, nezaštićenog seksualnog života ne dođe do oplodnje, postavlja pitanje muškog infertiliteta.

Verovatnoća uspešnosti začeća deteta prirodno opada sa godinama. Na osnovu statistike kod svakog petog para starijeg od 35 godina javlja se problem muškog infertiliteta.

 

Koji su mogući uzroci muškog infertiliteta?

 

Problem u stvaranju sperme kao pozadina muškog infertiliteta

Smanjena sposobnost oplodnje u 2/3 slučajeva je uzrokovana problemom stvaranja sperme. Uzroci lošijeg stvaranja sperme mogu biti razne infekcije, toplota, neželjena dejstva lekova, ali može da bude i dugotrajni nedostatak vitamina.

Kod mladih muškaraca često su proširene vene testisa uzrok problema u stvaranju sperme, pa samim tim i muškog infertiliteta. Ovo je slično oboljenje kao bolest proširenih vena donjih ekstremiteta samo se u ovom slučaju proširene vene nalaze oko testisa, ovakvo dugoročno stanje može da šteti sposobnosti oplodnje.

gabapentin lowest cost online

 

Muški infertilitet zbog problema sa ejakulacijom

U 15% slučajeva uzročnik muškog infertiliteta je neprohodnost kanala kroz koje prolazi sperma, zbog čega se ne izluči dovoljna količina sperme.

 

Muški infertilitet zbog antitela usmerenih protiv spermatozoida

U 6% slučajeva smanjenje sposobnosti oplodnje i nastanak muškog infertiliteta dolazi zbog antitela, koja smanjuju pokretljivost spermatozoida.

 

Hormonski poremećaji i muški infertilitet

U ovom slučaju do smanjene sposobnosti oplodnje i muškog infertiliteta dolazi zbog toga što hipofiza u mozgu ne šalje odgovarajuće "informacije" testisima za proizvodnju sperme. Muški infertilitet zbog hormonalnih uzroka je veoma redak, od 100 muškaraca sa infertilitetom jedan ima problem hormonalnog tipa.

 

Muški infertilitet zbog seksualnih problema

Smanjena sposobnost oplodnje zbog nepotpune erekcije i nedovoljne ejakulacije javlja se prosečno kod jednog muškarca od stotinu.

 

Muški infertilitet iz nepoznatih razloga

Od 10 muškaraca sa infertilitetom kod 4 se ne može precicno utvrditi tačan uzrok muškog infertiliteta. Današnja nauka još uvek nije utvrdila ceo proces nastanka sperme, a samim tim ni uzroka steriliteta.

 

Ispitivanje muške neplodnosti

Ispitivanjem muške neplodnosti i smanjene sposobnosti oplodnje se bavi nauka pod imenom andrologija.
Ispitivanja kod muškaraca su uglavnom jednostavna i manje invazivna nego kod žena, pa je stoga preporučljivo kod parova bez dece ispitivanja započeti od muškarca.

Postavljanje dijagnoze kod muškaraca započinje anamnezom i fizičkim pregledom, koje može da izvrši i lekar opšte prakse, koji će Vas nakon toga uputiti specijalisti.

Ispitivanje je bezbolno, kao osnovni fizički pregled, vrši se analiza sperme.
Ako je potrebno, osnovna ispitivanja treba dopuniti drugim pregledima npr. hormonskim, genetskim, ultrazvučnim ili rentgenskim.

 

Lečenje muške neplodnosti

Muška neplodnost je u najviše slučajeva izlečiva, ponekad i naizgled beznadežni slučajevi su lako rešivi, čak i u slučajevima kada ejakulat uopšte ne sadrži spermatozoide. U ovakvim slučajevima iz testisa se uzimaju mikro uzorci tkiva, na osnovu kojih se utvrđuje stepen muške neplodnosti. Istom ovom metodom se nekada uzimaju uzorci za veštačku oplodnju.

Ispitivanje muškog steriliteta treba započeti ispitivanjem sperme. Ove analize su brze i jednostavne. U slučaju da postoje nagoveštaji muškog infertiliteta ili smanjene mogućnosti oplodnje, preporučuje se unos esencijalnih mikronutritijenata: L-karnitin, L-arginin, koenzim Q10, E-vitamin, cink, folna kiselina, glutation, selen.

Profertil

Kako do Profertila?

Direktnim naručivanjem putem telefona +381 24 554 498

Online kupovinom na
goodwillshop.rs

PROfertil® female

  • poboljšava redovnost ciklusa
  • optimizuje sazrevanje jajnih ćelija
  • pokreće ovulaciju
  • stimuliše implantaciju
  • povećava libido
  • smanjuje komplikacije u trudnoći

PROfertil®

Aktivne supstance PROfertil©-a su mikronutritijenti potrebni za razvoj spermatozoida.

Uticaj PROfertil®-a na
nastanak spermatozoida

Količina sperme

Delotvornost PROfertil©-a dokazuju klinička ispitivanja: broj spermatozoida se povećao za 80,5%, a zapremina sperme za 24%.

Povećanje zapremine sperme
Studija uticaja

Argumenti

Mišljenje korisnika

Nadoknađuje nedostatak mikronutritijenata

Potvrđeno povećava zapreminu sperme

Potvrđeno povećava broj spermatozoida

Poboljšava pokretljivost spermatozoida

Potvrđeno povećava mušku plodnost

 
"Suprug mi je 3 meseca koristio Profertil, a po spermogramu su se poboljšali rezultati pokretljivosti spermatozoida sa 10% na 70%.”

pacijent
Aug 07, 2013