DNK prekidi

ZDRAVO DNK,
NE BRINI, STIGAO SAM
KUĆI KOD MAME I TATE!

PREKIDI U DNK lancima = NEMA TRANSPORTA GENETSKOG MATERIJALA

Tokom podele ćelije, DNK se prenosi u svaku novu ćeliju baš kao što voz prenosi teret do odredišta. Ako su šine voza oštećene, voz ne može stići do odredišta. Isto važi i kada su DNK lanci oštećeni. I voz i DNK su iskočili iz šina.

Ako dođe do ozbiljnih prekida u DNK (genetske informacije su „slomljene“, „oštećene“), nove ćelije će biti nekompletne i neće moći da nastave proces ćelijske deobe. Embrionalni razvoj se zaustavlja.

Šanse za uspešnu prirodnu ili in vitro koncepciju se smanjuju. Rizik od pobačaja je povećan.

Da li ste znali da su DNK prekidi u spermi

… povezani sa rizikom od pobačaja?

> FIND OUT MORE

During cell division, DNA is transferred to each new cell just like a train transfers cargo to a destination. If a train’s tracks are damaged, the train cannot make it to the destination. The same is true when DNA strands are damaged. Both the train and the DNA are derailed.

If there are serious breaks in the DNA (genetic information is „broken“, „damaged“), new cells will be incomplete and unable to continue the cell division process. Embryonic development stops.

The chances for a successful natural or in-vitro conception decrease. The risk of a miscarriage is increased.

Quelle: Sedo C.A. et al.; JBRA Assist Reprod. 2017;21(4):343-350.

SPERMATOZOIDI
SE NE MOGU POPRAVITI SAMI

Zadatak spermatozoida je da bezbedno transportuje nasledne informacije (DNK) u jajnu ćeliju. Što je više prekida u samoj strukturi DNK, spermatozoidima je teže da rade svoj posao.

Source: Cohen-Bacrie P. et al; Fertility & Sterility 2009, 19(5): 1801-1805.

POSEBNO VAŽNO ZA
BUDUĆE OČEVE 35+

DNA strand
DNA strand

Dostupne su različite procedure testiranja za otkrivanje prekida DNK (stopa fragmentacije) u spermatozoidima. Kao standard, međutim, svim budućim očevima starijim od 35 godina preporučuje se uzimanje PROFERTIL®-a zbog povećane incidence fragmentacije DNK nakon 35. godine života.

Sada je poznato da muška neplodnost ide ruku pod ruku sa oštećenim genetskim materijalom. Više ćelija sa oštećenom DNK znači više oštećenog genetskog materijala. Više oštećenog genetskog materijala znači manje šanse za uspešnu trudnoću.

Izvori:
Cohen-Bacrie P. et al.; Fertility and Sterility 2009;91(5):1801-5.
Sartorius G.A. et al.; Human Reprod. 2010;16(1):65-79.
Plastira K. et al.; J Assist Reprod Genet. 2007;24(10): 437-443.

PODRŽAVA PUT DO TRUDNOĆE

Dvostruko dokazan pozitivan efekat na DNK sperme

play_arrow Smanjuje prekide DNK spermatozoida

play_arrow Less abnormally-shaped sperm

Sposobnost PROFERTIL®-a da zaštiti DNK od oštećenja je dokazana u 2 kliničke studije. Nakon 3 meseca uzimanja PROFERTIL®-a, 74,6% rezultata testova pacijenata pokazalo je značajno smanjenje oštećene DNK spermatozoida i značajno povećanje zdrave, neoštećene DNK sperme.

Izvori:
Lipovac M. et al.; EMJ Urol. 2014;1:60-65.
Lipovac M. et. al.; Gynecological Endocrinology 2021 Jun; 37(6).

Sperm DNA Fragmentation and Miscarriage – Dr. Helena Lim Yun Hsuen