Osnovni vodič za razumevanje
vaše plodnosti

Plodnost se definiše kao prirodna sposobnost za začeće deteta. Međutim, plodnost nije nešto što svima „dolazi“ prirodno i jednostavno ; oko 11 odsto parova se suočava  sa neplodnošću – nemogućnošću prirodnog začeća nakon godinu dana nezaštićenog seksualnog odnosa.

Postoje stvari koje možete učiniti kako biste pospešili svoju plodnost, povećali izglede za brzo začeće i smanjili rizik od neplodnosti. Što više znate, to bolje. Takođe, važno je da osvestimo da plodnost nije samo žensko pitanje. Tako da i muškarci i žene mogu preduzeti korake da poboljšaju svoju plodnost, jer i muškarci i žene mogu deliti ovaj problem.

Ukoliko se suočavate sa infertilitetom (neplodnošću) nemate razloga za brigu. Zvuči čudno, međutim veliki broj parova će nakon uspostavljene dijagnoze zatrudneti. Da li uz pomoć korišćenja adekvatne suplementacije, promene životnih navika, IVF tretmana ili potrebnih intervencija – zavisiće od toga u kom se stadijumu dijagnoze nalaze.

Slika na kojoj se nalazi krevet, zatvoreni prostor, polaganje, čovek

Opis je automatski generisan

Kako možete brzo zatrudneti?

Ako pretpostavimo da su oba partner plodna, postoje stvari koje možete učiniti kako biste brže zatrudneli.

Prva stvar je planiranje seksualnih odnosa. Iako ne zvuči romantično, značajno će pomoći u procesu kada želite da dobijete bebu. Ono što je potrebno da uradite je da seksualne odnose imate u plodnom „vremenskom okviru“.

Plodni vremenski okvir je vremenski period koji traje između pet i osam dana, a javlja se neposredno pre ovulacije. 

Zabluda je da se ovulacija događa 14. dana menstrualnog ciklusa. Istina je da dan ovulacije varira od žene do žene. Neke žene ulaze u proces ovulacije već 10. dana, dok se kod drugih to dešava 22. dana. Na kraju dana stručnjaci preporučuju da gledamo statistke, već da pratimo svoje telo.

Koliko često je potrebno da imate seksualne odnose kako biste povećali plodnost?

Najverovatnije ćete zatrudneti ukoliko se seksualni odnos desi jedan do dva dana pre ovulacije. Čak su šanse za začeće u tom periodu između 21 i 34 odsto. Ukoliko uporedimo to sa četiri dana pre ovulacije, kada su vam izgledi između 8 i 17 procenata, razlika nije zanemarljiva.

Kada je najbolje da proverite da li ste trudni?

Možda zvuči čudno, međutim važno je i kada ćete uraditi test na trudnoću. Kako je ovaj proces vrlo emotivan čuvanje dobrog i pozitivnog stava značajno utiče na psihičko zdravlje. Zato je tajming za test za trudnoću izuzetno važan.

Za žene koje pokušavaju da zatudne, svaki mesec se deli na dva vremenska razdoblja: pre ovulacije, kad imate seksualne odnose i nakon ovulacije, kad čekate rezultate testa na trudnoću.

Ovaj period je poznat kao kao dvonedeljno čekanje. Kako biste smanjili nivo stresta koji se povezuje sa ovim periodom važno je odrediti dan kada ćete uraditi test na trudnoću.

Idealno vreme za testiranje je jedan dan nakon ciklusa. Na primer, ukoliko ciklusi uobičajeno traju 30 dana, testirajte se 31.dana ili dan kasnije.

Izbegavajte da to činite ranije, jer ukoliko uradite test “pre vremena” verovatno nećete dobiti pozitivan rezultat, čak i ako ste trudni. Sve to utiče na povišen nivo stresa i vaše zdravstveno stanje.

Slika na kojoj se nalazi snimak ekrana

Opis je automatski generisan

Šta možete učiniti da prirodno poboljšate svoju plodnost?

Istraživanja nam otkrivaju da zdrave životne navike mogu dovesti do poboljšane plodnosti ili barem smanjenog rizika od neplodnosti. Promena životnog stila može ili ne mora uticati na neplodnost i to ne bi trebalo smatrati podjednako efikasnim kao tretmane plodnosti. 

Na primer, ukoliko su vam jajovodi blokirani, ishrana zasigurno neće pomoći da prirodno začete. Takva dijagnoza zahteva temeljniji i ozbiljniji pristup lečenju.

Međutim, pojedine stvari mogu uticati na poboljšanje plodnosti: 

  • Obavezno pazite na težinu – nijedna krajnost nije preporučljiva, zato se trudite da budete na optimumu svoje težine.
  • Jedite zdravu ishranu, sa puno povrća i voća bogatog antioksidansima, zdravim mastima kao što su maslinovo ulje i orasi, zdravim proteinima.
  • Izbegavajte emocionalno prejedenje ili jedenje nezdrave – „junk food“.
  • Odmarajte dovoljno noću, u prave sate. (Na primer, određenim studijama je dokazano da radnici u noćnoj smeni mogu biti izloženi većem riziku od pobačaja i neplodnosti.)
  • Vežbajte, ali umereno.
  • Uzimajte dodatke ishrani kao što je Profertil preparat i folna kiselina.
  • Vežbajte tehnike disanja i tako budite u skladu sa umom i telom.

Pored redovne ishrane i eventualnih promena životnih navika, takođe je važno da u svoju svakodnevnu rutiu ubacite i adekvatne bezhromonske suplemente koji mogu povećati šanse za začeće. 

Profertil je jedan od takvih suplemenata. Zapravo, Profertil je jedini koji ima efekta i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca utiče značajno na poboljšanje slike spremograma, dok kod žena utiče na stvaranje zdravije osnove za začeće.

Prema nekoliko kliničkih studija, njegova tromesečna primena pokazuje značajne rezultate, dok nastavak primene do začeća dovodi do 100% ostvarenja cilja.

Važno je napomenuti da je Profertil bezhormonski suplement za koje postoje kliničke studije koje dokazuju njegovu efikasnost u primeni.

Slika na kojoj se nalazi mladi, dete, polaganje, crveno

Opis je automatski generisan

PROfertil Male je dodatak ishrani bogat mikronutrijentima koji deluju na poboljšanje nivoa plodnosti kod muškaraca. Sadrži vitamine, minerale i enzime koji su već prisutni u telu i neophodni su za zdravu proizvodnju sperme. 

Nijedna druga formula nije postigla stopu trudnoće od Ø 26-41% kao što je to slučaj sa Profertil preparatom. Pored toga što pomaže u borbi protiv muške neplodnosti ovaj preparat se proizvodi i za žene, Profertil Female. 

Zajedničkim korišćenjem pokazao je svoj uticaj kako na mušku tako i na žensku neplodnost i zato ga stručnjaci preporučuju kao saveznika u borbi za začećem.

Da biste saznali više o načinu korišćenja ovih preparata, Profertil Male i Profertil Female, možete  pozvati Profertil kontak centar ili lek jednostavno poručiti online i time ostvariti uštedu pri kupovini.