ŠTA DA OČEKUJETE,
AKO ŽELITE ZAČEĆE

1. faza

Procena medicinske istorije, ginekološki pregled, ultrazvuk, protokol ciklusa, merenje temperature odmah nakon buđenja (bazalna temperatura), seksualni odnos u optimalno vreme, analiza hormona.

2. faza

Spermogram (procenjuje količinu, pokretljivost i oblik sperme) koji sprovodi urolog, praćenje ciklusa pomoću ultrazvuka (sluznice materice), analiza hormona, seksualni odnos u optimalno vreme.

Ukoliko spermogram pokazuje abnormalne rezultate, preporučuje se da muškarac počne sa primenom PROFERTIL® kapsula u ovoj fazi, nakon konsultacije sa doktorom. U mnogim slučajevima je moguće izbeći treću fazu tj. veštačku oplodnju.

3. faza

U slučaju abnormalnih nalaza sperme u drugoj fazi ili ako žena ima blokirane jajovode, preporučeni pristup je veštačka oplodnja (IVF).

Kao dodatak IVF tretmanu, PROFERTIL® povećava šanse za uspeh.

Naročito, moguće je postići postepeno poboljšanje tj. ICSI tretman se idealno može izbeći. ICSI terapija se preporučuje kada je kvalitet sperme izuzetno loš (manje od pet do deset miliona po mililitru) ili kada je loša morfologija spermatozoida (njihov izgled i oblik).

METODE TRETMANA

Hormonska terapija Ako je uzrok neplodnosti hormonski poremećaj kod žene, obično se započinje hormonskom terapijom. Različiti lekovi mogu da regulišu nepravilan ciklus i pokrenu ovulaciju. Ako muškarac ne može začeti dete, lekar će takođe preporučiti lekove u nekim slučajevima. Takvi lekovi se mogu koristiti za lečenje poremećaja hormona (npr. nedostatak testosterona).
Inseminacija (prenos sperme) Inseminacija podrazumeva da lekar ubrizgava koncetrovanu semenu tečnost u matericu, vaginu, grlić materice ili jajovode. Ova metoda se razmatra ako je kvalitet sperme malo narušen ili ako je grlić materice toliko oštećen ožiljcima (zbog infekcija ili upala) da spermatozoidi imaju poteškoće da dođu do materice. Ponekad je neophodno da se jajnici stimulišu hormonima pre inseminacije.
Veštačka oplodnja (IVF) Ova tehnika podrazumeva da se jajna ćelija oplođuje izvan tela. IVF se uzima u ozbir ako, na primer, jajne ćelije ne dođu do materice jer je ona adhezivna kao posledica upale. IVF takođe može da pomogne sa začećem ukoliko se u materici nalaze izrasline (miomi) ili se nalaze antitela protiv spermatozoida, ako je kvalitet spermatozoida neodgovarajuć, ili čak i ako doktor ne može da utvrdi razlog neplodnosti.
Intracitoplazmatična injekcija sperme (ICSI) Sa intraplazmatičnom injekcijom sperme (ICSI), doktor ubrizgava spermu direktno u jajnu ćeliju. ICSI se uzima u obzir kada spermatozoidi nisu u stanju da nezavisno oplode jajnu ćeliju, bilo unutar tela žene ili u epruveti. ICSI se takođe razmatra u situacijama kada žena ne uspe da zatrudni, uprkos lečenju IVF metodom.
Operativno vađenje sperme Sakupljanje sperme iz pasemenika (mikrohirurška aspiracija sperme, MESA) može pomoći ako se semenovod zatvori i ne može da se otvori operativnim zahvatom ili ako se sperma u uzorku sperme ne pomera. Ovo je opcija ako muškarac ne može ejakulirati, na primer u slučajevima kada je paraplegičan ili je operisao tumor. Ako se MESA ne može izvršiti, neki lekari preporučuju TESE (vađenje sperme iz testisa), gde lekar izvadi spermu iz testisa. MESA i TESE su uvek kombinovani sa ICSI tehnikom.
Operacije Operacija može pomoći u postizanju začeća ako su jajovodne cevi zatvorene ili adhezije na trbuhu sprečavaju trudnoću. Hirurzi ponekad mogu otvoriti zatvorene semenske kanale, na primer posle operacije ingvinalne kile.