Pobačaj

PROBLEM SA ZAČEĆEM?
POBAČAJ?

KAKO JE RIZIK OD POBAČAJA POVEZAN SA PREKIDOM DNK LANCA U SPERMATOZOIDIMA?

Pobačaj (spontani abortus) se javlja u približno 10-15% kliničkih trudnoća. Međutim, procenjuje se da je verovatnoća spontanog pobačaja još veća kod parova sa smanjenom plodnošću. Čak i ako se uzrok često prvo traži u ženi, nekoliko studija je već pokazalo da postoji značajna veza između oštećenja DNK u ćelijama sperme i pobačaja.

Visok udeo „krhke“ ili fragmentisane DNK sperme može dovesti do zastoja embriona, što znači da potpuni razvoj zdravog embriona nije moguć. Rizik od povećane fragmentacije DNK u ćelijama sperme značajno se povećava sa godinama – pogotovo nakon 35. godine života. Prema tome, nisu bitne samo godine žene.

Muškarci takođe mogu biti uzrok pobačaja.

KAKO TO DA ZAVISI OD MUŠKARCA?

U slučaju ozbiljnih prekida DNK u ćeliji sperme, potpuni razvoj embriona možda neće biti moguć. Ovo na kraju može dovesti do pobačaja.

Robinson et al. Hum Rep 2012:10, 2908-2917; Hachem et al. Int J Womens Health: 2017:9, 331-345.

ČESTO NEMA OBJAŠNJENJA ZA PONOVLJENE POBAČAJE

Pobačaj može biti povezan sa prekidima u DNK lancu sperme. Zbog toga treba uzeti u obzir i zdravlje sperme muškarca. Unošenje PROFERTIL®-a se posebno preporučuje muškarcima starijim od 35 godina, jer spadaju u rizičnu grupu za povećanu fragmentaciju DNK.

Kada par doživi tri uzastopna gubitka trudnoće, klasifikujući svoje probleme kao „ponavljajuće pobačaje“, psihičko opterećenje postaje sve prisutnije. Oko 2-5% svih parova koji žele da imaju decu suočava se sa ovim emocionalnim opterećenjem. Iako medicinski stručnjaci nastoje da poboljšaju mogućnosti lečenja i smanje vreme do uspešne trudnoće, skoro polovina svih slučajeva i dalje ostaje bez identifikovanog uzroka, čime se ne pruža nikakav mir u ionako frustrirajućoj situaciji.

Zbog toga je još interesantnije što su nedavne, opsežne studije pokazale značajan porast pobačaja kod pacijenata sa visokim nivoom fragmentovane DNK sperme. Prekidi DNK lanaca u ćelijama sperme stoga mogu biti moguće objašnjenje za spontani pobačaj, posebno za ponovljene pobačaje.

Dve kliničke studije sa različitim metodama ispitivanja DNK sperme dovele su do istog zaključka:PROFERTIL® smanjuje prekide DNK lanaca u ćelijama sperme nakon 3 meseca upotrebe.

Two clinical studies with different sperm-DNA test methods have led to the same conclusion:
PROFERTIL® reduces DNA-breaks in sperm cells after 3 months of use.

Izvori:
Cohen-Bacrie P. et al.; Fertility and Sterility 2009;91(5):1801-5.
Sartorius G.A. et al.; Human Reprod. 2010;16(1):65-79.
Plastira K. et al.; J Assist Reprod Genet. 2007;24(10): 437-443.