MUŠKA NEPLODNOST

ŠTA TAČNO ZNAČI MUŠKA NEPLODNOST?

Neplodnost je medicinski izraz za sterilitet. To je slučaj kada redovni seksualni odnosi bez kontracepcije ne dovode do trudnoće u roku od 12 meseci.

Postoji opšta razlika između primarne i sekundarne neplodnosti:

Primarna neplodnost:
Muškarac nikad ranije nije učestvovao u začeću deteta.

Sekundarna neplodnost:
Muškarac jeste učestvovao u začeću jednog ili više dece, sa sadašnjom partnerkom ili drugom ženom.

Kada se radi ispitivanje uzroka neplodnosti, u mnogim slučajevima se žena pregleda pre svog partnera, iako je u 50% slučajeva uzrok za neplodnost pronađen kod muškarca.

ŠTA UZROKUJE NEPLODNOST?

Muška neplodnost može imati više uzroka. Genetika, stres, promene u životnim navikama i navike u ishrani vode do značajnog smanjenja proizvodnje i kvaliteta spermatozoida. Želja za potomstvom je neostvariva za oko 15% parova, čak i posle jedne godine nezaštićenog seksualnog odnosa.

Postoji osnovna razlika između nasleđenih i stečenih poremećaja. Pored toga, pravi se razlika između bolesti koja se odnosi na hormonsku kontrolu rada testisa (oko 12%), bolesti stvaranja sperme u testisima (oko 30-40%) i bolesti sistema za transport sperme (oko 10-20%).

 

NEPLODNOST ZBOG

MEDICINSKIH UZROKA

Bolesti testisa Bolesti testisa i pasemenika poput upala, varikoznih vena ili uvrtanja testisa obično pogađaju mlade muškarce i treba ih shvatiti vrlo ozbiljno, jer mogu narušiti plodnost.
Poremećaji proizvodnje hormona Hormoni, tačnije folikulostimulišući hormoni, kontrolišu proizvodnju spermatozoida u testisima. Ukoliko ne postoji dovoljan broj folikulostimulišućih hormona u telu, treba razmotriti hormonsko lečenje.
Varikozne vene na testisima (varikokela) Varikokele su varikozne vene u predelu testisa i spermatične vrpce. Ovo stanje pogađa otprilike 15% svih muškaraca. Nelečene varikokele su čest uzrok muške neplodnosti, jer zagušenje krvi u skrotumu može povećati temperaturu testisa za 0,5-1C°, što zauzvrat ima štetan uticaj na proizvodnju sperme.
Varikokela je uzrok neplodnosti kod oko 25-40% svih neplodnih muškaraca.
U studiji posebno dizajniranoj za muškarce pogođene subkliničkim varikokelama, pokazano je da uzimanje PROFERTIL®-a tokom najmanje 3 meseca poboljšava sve parametre sperme.
Antitela na spermatozoidima S obzirom da proizvodnja sperme počinje tek u pubertetu, telo može identifikovati spermatozoide kao strane predmete i razviti antitela. Ova antitela mogu umanjiti šansu za začećem.
Poremećaji semenskih kanala Spermatozoidi sazrevaju u pasemeniku. Pasemenik (epididymis) je parni organ, zavijen, duguljast, na zadnjoj ivici i gornjem polu testisa. Dug je 4 – 6m, promera 0,3mm, a na repu se nastavlja u semovod. Glava pasemenika je spojena sa testisom. Pasemički kanali (ductus epididymidis) ispunjeni su spermatozoidima. Čak i najmanja upala može dovesti do adhezija. Sa ovim poremećajem transporta sperme, spermatozoidi nisu u mogućnosti da se povežu sa tečnošću sperme, što ostavlja premalo netaknute sperme u ejakulatu, ili je uopšte nema.

NEPLODNOST ZBOG

NEZDRAVOG NAČINA ŽIVOTA

Ukoliko su medicinski uzroci poremećaja neplodnosti isključeni, trenutna nauka pretpostavlja da uzrok leži pre svega u načinu života i navikama u ishrani.

Višak kilograma Prekomerna težina od samo 9 kilograma povećava rizik od neplodnosti za 10%. Naročito, povećanje telesne masnoće u predelu trbuha smanjuje slobodni, biološki aktivni deo testosterona.
Pušenje Pušenje utiče na gustinu i pokretljivost spermatozoida, kao i oblik (morfologiju). Može se pretpostaviti direktan uticaj na funkciju testisa i spermatogenezu (sazrevanje spermatozoida). Metaboliti iz sastojaka cigareta mogu izazvati upalu u muškom genitalnom traktu, što može dovesti do oksidativnog oštećenja sperme.
Alkohol Teška hronična zloupotreba alkohola može imati toksične efekte na testise. Ovo se izražava poremećenom spermatogenezom (sazrevanje spermatozoida). Ovo može pogoršati pokretljivost i oblik.
Ishrana Nezdrava ishrana može dovesti do razvoja nedostataka mikronutrijenata i rezultirati ograničenim kvalitetom sperme. Konkretno, vitamini i drugi mikronutrijenti koji se unose kroz hranu služe kao kofaktori enzimskih reakcija i imaju antioksidativno dejstvo.

NEPLODNOST ZBOG

SPOLJNIH UZROKA

Hrana Istraživanja pokazuju da voće i povrće više ne sadrži toliko vitamina kao što je to nekada bilo. Kvalitet hrane se pogoršao zbog intezivne upotrebe tla.
Starost Kvalitet sperme može početi da se smanjuje sa navršenih 35 godina. Za partnerke koje su mlađe od 30 godina sa partnerom starijim od 40 godina, šansa za začeće je već 25% manja nego sa mlađim partnerom. Uprkos ovoj činjenici, stariji očevi su sve češća pojava u modernom svetu. Danas je takav trend da se sve veći broj muškaraca opredeljuje za očinstvo tek pošto se ostvari na polju karijere ili nakon određenih životnih prekretnica. Kao rezultat toga, mnogi muškarci svoje očinstvo započinju tek u svojim 40-tim. Međutim, mnogi od njih ne uspevaju bez komplikacija i intervencija, iz razloga što nauka sada zna koliko starost utiče na kvalitet spermatozoida, kao što je pogoršanje u broju i pokretljivosti sperme. Hromozomske promene (razbijanje niti DNK) u spermi takođe se češće javljaju sa godinama.
Pročitajte više o razbijanju nizova DNK u spermatozoidima i posledicama.
Bisfenol A (BPA) Bifenol A (BPA) je plastifikator i jedna on najčešće korišćenih hemikalija. BPA se nalazi u mnogim potrošačkim proizvodima, bocama za piće i plastičnoj ambalaži za hranu. Na unutrašnjoj prevlaci limenki takođe su tragovi BPA. Upotreba BPA za proizvodnju pudera za bebe je istovremeno ironična i alarmantna. Istraživači iz Mičigena su otkrili da su kineski fabrički radnici na proizvodnoj liniji, koji su bili izloženi BPA, imali seksualnu nemoć, erektilne probleme i probleme sa ejakulacijom. Istraživači su takođe pokazali povezanost između vrednosti bifenola A u uzorcima urina i koncentracije hormona plodnosti kod radnika. Američki istraživači upoređivali su vrednost BPA u urinu 218 radnika sa njihovim kvalitetom sperme. Otkriveno je da BPA povećava rizik od lošeg kvaliteta semena za dva do četiri puta. To uključuje koncentraciju sperme, vitalnost i pokretljivost potrebnu za oplodnju.
Lekovi Sledeći lekovi mogu narušiti seksualni nagon i erektilnu funkciju, a u nekim slučajevima uzrokuju smanjenu ejakulaciju:
Antidepresivi: lekovi koji se koriste za lečenje depresije.

Trankilizeri: lekovi za smirenje.
Antihipertenzivi: opšti izraz za lekove koji snižavaju krvni pritisak. Zajedno sa promenama stila života, čine osnovu antihipertenzivne terapije.
Antiepileptici: lekovi koji se koriste za lečenje epileptičkih bolesti ili poremećaja napada.
Kardiološki lekovi:
koriste se za lečenje srčanih bolesti.

U medicini, termin „endokrini poremećaj“ odnosi se pre svega na žlezde. Sve žlezde u ljudskom telu koje proizvode hormone i oslobađaju ih u krv nazivaju se: endokrine žlezde. Određeni lekovi mogu ometati edokrine regulacione mehanizme, koji zauzvrat mogu uticati na plodnost:
Anabolički steroidi: opšti termin za grupu lekova koji se koriste za ubrzavanje izgradnje mišićne mase.
Antiandrogeni: lekovi koji inhibiraju delovanje muških polnih hormona.

Neke supstance mogu kočiti proces sazrevanja spermatozoida (spermatogenezu):
Citostatski lekovi: Lekovi koji se koriste u lečenju malignih bolesti. Dati lekovi zbog mehanizma delovanja dovode i do oštećenja zdravog tkiva i ne mogu ciljano da uništavaju samo maligne ćelije. Ipak, zbog činjenice da maligne ćelije ne poseduju sve biološke zaštitne mehanizme, normalna tkiva se oporavljaju dok se maligne ćelije trajno uništavaju. Ovaj nedostatak citostatske terapije, odnosno, dejstvo na normlana tkiva, je razlog za pojavu velikog broja neželjenih dejstava ovih lekova.
Antibiotici: supstance koje imaju inhibitorni uticaj na metabolizam mikroorganizama (npr. bakterija), sprečavajući njihovu reprodukciju ili opstanak.
Imunosupresivi: lekovi koji suzbijaju normalno funkcionisanje imunološkog sistema.
Temperatura Normalna temperatura testisa je 35°C. Uticaji toplote (npr. rad sa čelikom, dugo sedenje u slučaju profesionalnih vozača, zavarivački radovi, česti odlasci u saunu itd.) mogu prouzrokovati porast temperature u testisima, što može zauzvrat pogoršati plodnost.

Original tekst preuzet sa sajta: https://profertil.eu/